PROSJEKT I GEOGRAFI
22 Februar 2008
Utarbeidet av CELINE Urrang Gjersvik
TEMA: Land i Europa, Valgt land:
FRANKRIKE
Besvarelse av Norskeskolen Costa Del Sol’s prosjektoppgave uke 7 og 8, krydret med litt av mine egne opplevelser da vi kjørte gjennom Frankrike med bil sommeren 2007. Besvarelsen ble utarbeidet på ”Splendor of the Seas”, en cruisebåt eid av Royal Carribean Cruise Line. Oppgaven ble derfor skrevet delvis i Brasil, delvis i Argentina, Uruguay og Chile. Denne forsiden ble laget rett før vi nådde Cap Horn. Jeg har det bra, men savner dere, spesiel hilsen til Gry og rektorfamilien. Hilsen Celine.
OPPGAVE : Skriv om landets geografi, politiske system, språk, demografi og hvilke deler av Frankrike du selv har besøkt. Nevn også hva Frankrike er mest kjent for når det gjelder bygninger, kultur, mat og drikke. Gjør rede for litt om historen til Frankrike og frem til den republikk den er i dag.
MÅL: Lære om Frankrike, et land i Europa.
FAG: Geografi og norsk + litt matematikk
ARBEIDSMETODER: Du skal jobbe individuelt.
Bruke internett.
Innholdsliste
Kart .......side 4
Flagg......side 4
Hoveddel(Minst 3-4 sider med tekst+ bilder/illustrasjoner)
Geografi......side 4
Språk..... side 5
Politisk system.....side 6
Demografi......side 6
Min tur gjennom Frankrike........side 6
Fransk kultur.......side 10
Kjente bygninger.......side 10
Mat og drikke........side 10
Tallfakta (Hvor du sammenligner med Norge, f.eks: ........side 10
Flateinnhold og innbyggertall)
Tegninger
Litt om historen til Frankrike .....side 11
TIDSRAMME: Arbeidperiode: Uke 7 og 8
Framføring for mamma, pappa og William! Og sendt på mail til Gry.
Kart
Flagg
Geografi
Republikken Frankrike (fransk: République française eller France) er et land i Vest-Europa, i tillegg til en samling øyer og territorier i andre verdensdeler. Frankrike i Europa strekker seg fra Middelhavet til Nordsjøen, og fra Rhinen til Atlanterhavet. Landet grenser til Andorra, Belgia, Italia, Luxembourg, Monaco, Spania, Sveits og Tyskland. Det oversjøiske Fransk Guyana grenser til Brasil og Surinam. Frankrike er også sammensatt av territorier i Nord-Amerika, Karibien, Sør-Amerika, det vestre og søndre Indiske Hav, Stillehavet og Antarktis, men mange land anerkjenner ikke de franske territorialkrav i Antarktis
Frankrike er et demokrati organisert som en enhetsstatlig semi-presidentiell republikk. Det er et industriland med den sjette største økonomien i verden (2005). Frankrike var et av grunnleggerne av Den europeiske union og De forente nasjoner, og medlem av La Francophonie, G8 og Latinske unionen. Landet er arealmessig det største i EU. Det er også et av de fem faste medlemmene i FNs sikkerhetsråd og har dermed vetorett, og det er en av de åtte bekreftede statene med atomvåpen.
Navnet Frankrike kommer fra latin Francia, som betyr «frankernes land»
Frankrike er administrativt delt i 22 regioner, som igjen er delt i 96 departementer, inkludert to på øya Korsika. 4 oversjøiske departementer: Fransk Guyana, Guadeloupe, Martinique og Réunion.De nordlige og vestlige traktene av Frankrike er lavland. Midt-Frankrike dekkes av Sentralmassivet. På grensen mot Spania ligger Pyreneene, og mot Italia og Sveits reiser Alpene seg mot Mont Blanc ,4807 meter over havet, Vest Europas høyeste fjell. Særlig Rhônes elvedal er en viktig transportåre med motorveier og jernbane. Klimaet er temperert med varme somrer, noe svalere ved kysten, og milde vintrer , litt kaldere i innlandet. 25 % av arealet er dekket av skog, 32 % er oppdyrket og 23 % er beiteland. Jordbruket er fremdeles viktig, selv om bare ca. 7 % av yrkesbefolkningen er sysselsatt der. Det dyrkes hvete, bygg, mais, sukkerroer, frukt og grønnsaker. Som vinprodusent konkurrerer Frankrike. med Italia om å være verdens største. Husdyrproduktene utgjør imidlertid hele 2/3 av jordbrukets produksjonsverdi. Frankrike er et industriland med en meget sammensatt industrisektor. Jernmalm- og kullfeltene i Nord har tapt mye av sin betydning. Verkstedindustrien med fly, biler , elektrisk og elektronisk industri, kjemisk industri, motevareindustrier og aluminiumsindustri er de viktigste. Hele 70 % av elektrisitetsproduksjonen kommer fra kjernekraftverk. Le Havre og Marseille er store importhavner for olje. Turistnæringen gir landet betydelige inntekter. Landet er regionalt ujevnt utviklet. En "velstandsgrense" fra Le Havre i Nord til Marseille i Sør deler landet: Øst for grensen er det mer industri og høyere levestandard, i Vest er det jordbruksbygder og tettsteder med småhandel og håndverk. Dette bildet er riktignok modifisert en del i senere år ved at den tradisjonelle industrien i Nord Øst til dels er rammet av krise, mens f.eks. Montpellier i Sør er blitt et sentrum for avansert teknologi. Paris har fremdeles en helt dominerende posisjon i landet.
Klimatisk variasjon, store nedbørmengder og varm luft har gitt landet grønne løvskoger med eik, bøk, platan, ask, lind og agnbøk. Sør-Frankrike har mest furusteineik- og korkeikskoger. De tørrere områdene er tynt bevokst av lave busker og tornbusker som kan bli opp til to meter høye.
Alpene preger de østlige deler av Frankrike. Denne fjellkjeden er ca. 70 millioner år gammel, et resultat av kollisjon mellom to av jordens tektoniske plater. Prosessen forårsaket en lang periode med vulkansk aktivitet, og det oppsto høye topper både i Frankrike og andre vesteuropeiske land, blant annet Puy de Sancy, som er den høyeste toppen i det sentrale Frankrike.
Språk
Det eneste offisielle språket i Frankrike er fransk (kjærlighetens språk, amor....)
Det offisielle franske språket baserer seg på dialekten i Île de France. Alle dialektene i nord inngår i begrepet la langue d'oïl, avledet av det gamle ordet for «ja». De ulike dialektene i nord, eksempelvis normannisk og picard, snakkes i dag i liten grad, og da helst av eldre mennesker.
Sør for en linje fra Bordeaux til Lyon snakkes det imidlertid la langue d'oc (som også betyr «ja»), som minner mer om språk som katalansk, spansk og italiensk. Langue d'oc snakkes i flere dialekter, blant annet gascon, provençalsk og francoprovençalsk. La langue d'oc har vært motarbeidet av den franske stat i nær 200 år, slik at de fleste i sør snakker standardisert fransk med en uttale influert av la langue d'oc. Imidlertid er det i dag fornyet interesse for la langue d'oc.
Fransken som snakkes i de oversjøiske departmentene Martinique og Guadeloupe i Karibien og på øya Réunion i det indiske hav, kalles kreolsk. Kreolsk har forenklede former, en spesiell uttale og et ordforråd farget av nabospråkene i regionen.
I Rousillon ved Middelhavet snakkes det katalansk, i Pays Basque (Baskerland) helt i sørvest snakkes det baskisk, lengs i nord ved byen Dunkerque snakkes det nederlandsk. I det nordøstre hjørnet snakkes det tyske dialekter, rhinfrankisk i Lorraine og alsacien i Alsace. I noen fjelldaler i sørøst snakkes det italiensk, mens språket på Korsika er et eget språk som minner om italiensk. Bretonsk er et keltisk språk i nær slekt med walisisk som snakkes av mange i den vestre halvdelen av Bretagne.
All undervisning i offentlige skoler foregår i dag bare på standardisert fransk. De fleste franskmenn viser også liten interesse for å bevare minoritetsspråk.
Politisk system
Frankrike er en sekulær republikk med en folkevalgt president, statsminister og lovgivende forsamling. Grunnloven er nedfestet i den såkalte Femte Republikk fra 1958 med Charles de Gaulle som dens første president. Denne kom etter en turbulent periode i etterkrigsårene med stadige regjeringsutskiftninger og to kolonikriger (Indokina og Algerie, den siste varte til Evianfreden i 1962).
Demografi
Den franske staten er strengt ikke-religiøs, og all religionsutøvelse ses på som en privatsak. Skolene er strengt ikke-religiøse, og staten gir ingen penger til drift av de religiøse samfunnene.
Dermed føres det ikke statistikk over religiøs tilknytning i befolkningen. Den katolske kirke er imidlertid den tradisjonelle religionen for det store flertallet, og man regner med at over 75 % av befolkningen er døpt katolikker men bare 55 % sier at de er katolsk. Spesielt står den katolske religionen sterkt i Bretagne, Normandie og andre områder i vest. Protestantene utgjør 2-3 % av befolkningen, og det finnes lommer av tradisjonelt protestantiske områder i mange deler av Frankrike, spesielt i deler av Sør-Frankrike og i Alsace. To tredjedeler av protestantene er reformerte, en tredjedel lutheranere. Frankrike har også en av de største jødiske befolkninger i Vest-Europa, og de utgjør ca. 1% av befolkningen.
Frankrikes nest største religion er imidlertid islam, og ca. 5-7 % av befolkningen er muslimer. Muslimene er konsentrert i immigrantmiljø i de største byene.
26-31 % er agnostisk eller ateist.
Min tur gjennom Frankrike
Vi, det vil si jeg, mamma, pappa og min bror William, dro fra Norge med bil i slutten av Juni 2007 med Color Fantasy til Kiel, gjennom Tyskland, Rhindalen og Moseldalen til Luxenburg ogderetter inn i Frankrike. Vi besøkte distriktet Champagne, videre til Disneyland utenfor Paris, og selve Paris med Eifiltårnet, Louvre Museet hvor vi så Mona Lisa, Notre Dam, vi seilte på Seinen, vi kjørte videre til Sveits via bondelandet i Frankriket, passerte Lyon og Geneve og opp i fjellene , senere etter biltur til Sveits og Italia, kom vi tilbake til Frankrike denne gang sør til den Franske Riviera. Vi besøkte byene Nice, Cannes, Montepellier og kjørte til Spania og skolegang i Benalmadena på solkysten.
Når vi var i Champagne besøkte vi Mercier en produsent av Champagne.
Der kjørte vi tog i kjellerene hvor vi så masse champagne produksjon.
Jeg og William fikk til og med smake på Champagne.
Det var absolutt ikke godt men da var pappa og mamma ganske lettet.
Vi så alt fra druene til hvordan Champagne ble laget
Når vi kom til Paris, var det midt på dagen. Det var så mye kø til Eifeltårnet at vi ventet til kvelden.Vi var på sightseing hele dagen rundt i forskjellige deler av Paris, det var mye spennende å se, spesielt store flotte bygninger og mange fin emuseer. Vi var i Louvre og så på Mona Lisa.
.
Triumfbuen var også fin selv om det var veldig mye biler rundt den.
Senere gikk vi på restaurant for å spiste middag.
Da så vi Eifeltårnet fra der vi satt, det lyste og blinket og vi gledet oss til å gå opp i det.
Når vi sto i heisen ble jeg og William klemt for det var så mange som var presset inn.
Det var enda en heis som gikk fra midtplatået til toppen, den tok vi også.
Når vi kom opp gikk vi ut og der blåste det noe helt forferdelig.
Vi så en som skled og hun var sirka rundt 20-30 år.Vi holdt oss veldig godt fast for å ikke skli mens vi tok bilder. Det var heldigvis et solid gjerde rundt oss på toppen.
Men når jeg så ned og så hvor høyt det var skvatt jeg skikkelig.
Jeg fikk litt høydeskrekk, men det er veldig morsomt å ha vært der.
Her er et bilde fra toppen av Eifiltårnet tatt på kvelden:
I Disneyparken tok jeg og pappa en berg og dalbane formet som en stjerne rakett .
Vi fikk sitte helt foran, det var skikelig kult.Det blinket med lys og gikk kjempe fort.
På starten kom det masse røyk og det begynte å telle ned fra 5 til 0.
Det var et sted i berg og dalbanen som det kjentes ut som om du flydde,det var litt ekelt.
På slutten stanset den med et brått stopp.
William var cirka 3 cm for kort til å kunne ta den.
Han vil gjerne tilbake for å ta den en annen gang. Men vi fant en annen berg og dalbane av tre som var nesten like nifs , som hele familien kunne ta (og som mamma tørde å prøve også).
Det var ikke så lang kø og alle ville ta den mange ganger.Vi tok den minst 10 ganger før mamma og pappa ble lei. Jeg fant en lite gullstykke i cowboybyen men det var ikke ekte da.
Man kunne levere det og da fikk man en diplom som gullgraver.
Senere i Frankrike når vi var i Mont Pellier så vi en av etappene i det årlige store sykkelritt: Tour the France.
Det var skikkelig ”kul”t på starten for da kom det reklame biler og hev ut mye forskjellige ting.
Hele det franske næringslivet var tilstede for å reklamere for sin bedrift.
Delotagerne syklet fort forbi oss, det var på en måte to puljer. De beste og resten.....
De kom som to klynger når de feiet av gårde.
I pulje to var Kurt Asle Arvesen og Tor Hushovd.
De var de vi heiet på. Vi kom litt tidlig, så vi satte oss på en cafe like ved der de skulle sykle.
Der traff vi noen danske. Vi satt og pratet ganske lenge med dem. De skrøt av at en danske ledet...Noen dager senere måtte han bryte pga fusk. Tipper de danskene ikke er så høy i hatten lenger.
I Nice var vi på en strand der det var fult av små steiner., mens i Cannes var det sandfylte strender
Vi badet og bygde sandslått.
I Nice spaserte vi i gamle byen, vi spiste også en deilig fiske lunsj. Franks Boilabasse som er en kjent fiskesuppe. De spiser også mye froskelår og sneiler i Frankrike.
En gang smakte jeg på en sneile og den smakte skikelig slimete og ekkelt.
Men jeg svelgte den likevel. Den natten drømte jeg om mange slimete og ekle sneiler, .
Fransk kultur
Ved siden av det jeg allerde har nevnt andre steder i oppgaven kan jeg jo nevne at Frankrike både har og tiltrekkes av artister av alle typer som : malere, dansere, forfattere, musikere med mer. Spesielt i Paris. Her er et mangfold av kultur i alle fasonger i denne historiske og gamle by.
Kjente bygninger
Eifiltårnet, Triumfbuen, både den nye og den gamle, Louvre museet, Notre Dame og mange mange museer, katedraler og flotte offentlige bygg.
Mat og drikke
Frankrike er verdenskjent for god mat og drikke, alle gourmet restauranter med mange Michelin stjerner, bistroer, vinproduksjon, osteproduksjon. Franskmenn er mye flinkere til å spise ute på restaurant enn vi Nordmenn
Tallfakta (sammenlignet med Norge, ):
Frankrike, République Française
Styreform: Republikk , mens det er kongedømme i NorgeFlateinnhold: 547 030 km² , mot Norges 386 433 km2.Hovedstad: Paris , Mens Norge har OsloFolketall: 60,2 mill. innb. (2003) , mot Norges ca 4.717 mill
Folketetthet: 110 pr. km² , mens Norge har 12 pr km2, altså ca 10 ganger mer plass i NorgeMiddellevealder: 79,3 år , mot Norges ca 75 årReligion: Kristendom (romersk-katolsk 85 %, protestantisk 2 %), islam 1 %, jødedom 1 %
I Norge er evangelisk-lutherske statskirken ca 86 % av befolkningen). Andre kristne trossamfunn utgjør cirka 4,5 %: Blant de ikke-kristne religionene er islam sterkest representert i Norge med ca. 2 %:
Språk: Fransk (off.), alsassisk, bretonsk, baskisk, korsikansk, katalansk, oksitansk (regionalspråkene er i tilbakegang) , Mens Norge har Norsk (Bokmål og Nynrosk) samt seks nasjonale minoritetsspråk: sørsamisk, lulesamisk, nordsamisk, kvensk, romanes og romani
Mynt: Euro (fra 2002, tidl. fransk franc) , Norske Kroner i Norge
BNP pr. innb.: $ 27 500 (2003), Mot i Norge 63.960 US$
Eksportartikler: Maskiner, transportmidler, matvarer, klær, vin og brennevin , mens Norge har olje, naturgass, vannkraft og fisk. Andre naturressurser Norge har er jordbruk, skogbruk, kull og mineralerBilkjennetegn: F , N i NorgeNasjonaldag: 14. juli , Norge har 17 Mai
Litt om historen til Frankrike
Oldtidens Frankrike, Gallia, ble romersk provins år 50 f.Kr. Frankerkongen Klodvig erobret landet i 490. Omkring 800 gjorde Karl den store Frankrike til et mektig rike, som ble delt i 843. På 1100-tallet kom store deler av landet i den engelske kongens besittelse som len. Et sterkt franks kongedømme utviklet seg fra ca. 1200. Etter hundreårskrigen mot England 1337—1453 vokste det fram en fransk nasjonalstat under Ludvig 11. Etter hugenottkrigen 1562—98 gjenopprettet Henrik 4. orden. Under Ludvig 14. (1643—1715) ble Frankrike Europas ledende stat. Gradvis forfall under Ludvig 15. (1715—74), den franske revolusjon i 1789, republikken innført 1792. Etter revolusjonskrigene tok Napoleon makten i 1799, og ble keiser i 1804. Napoleonskrigene i Europa endte i 1815 med Napoleons nederlag, og kongedømmet ble gjeninnført. Etter julirevolusjonen 1830 ble Ludvig Filip konge, mens februarrevolusjonen 1848 gjeninnførte republikken. Det annet keiserdømme under Napoleon 3. (1852—70) endte med fransk nederlag i den fr.-ty. krig 1870—71. Den tredje republikk oppstod i 1870. Frankrike led sterkt under 1. verdenskrig (1914—18), men var blant seierherrene. Landet fikk tilbake Alsace-Lorraine, som det hadde tapt 1871. Okkupert av Tyskland 1940—44, med en tysk orientert regjering i Vichy. De Gaulle ledet de frie franske styrker fra London. Den fjerde republikk med mange regjeringsskifter 1946—58. Medl. av NATO 1949, av EF 1957. Kolonikriger i Indokina 1946—54, i Algerie 1954—62. Det fr. kolonirike i Afrika ble avviklet omkring 1960. De Gaulle ble 1958 kalt til regjeringssjef og president i Den femte republikk. Han dominerte fransk politikk til sin avgang 1969. Hans etterfølger Georges Pompidou fulgte en mer moderat, mindre nasjonalistisk politikk, likeledes Valéry Giscard d'Estaing (1974—81) og sosialistlederen François Mitterrand, som ble president 1981. Innenfor EF har Frankrike gjennom Jacques Delors arbeidet for å omskape EF til en politisk og økonomisk union, → europeiske union, Den. Ved valget i 1995 ble Jacques Chirac valgt til ny president. Han signaliserte under valgkampen at han ville legge mindre vekt på å styrke unionen enn sine forgjengere. Hans beslutning om å gjennomføre en serie prøvesprengninger av atomvåpen ved Mururoaatollen førte til sterke int. protester. Innenriks førte Chiracs økon. innstramningstiltak til den største streikebevegelsen siden 1968. Høyresiden tapte parlamentsvalget i 1997, og sosialistpartiets leder, Lionel Jospin, overtok som statsminister i juni s.å. Han trakk seg etter at han ble slått ut av 1. runde av presidentvalget 2002. Chirac ble gjenvalgt mai 2002 med over 82 % av stemmene. Det gode resultatet skyldtes proteststemmer mot utfordreren, Jean-Marie Le Pen fra det høyreekstreme partiet Nasjonal Front. Parlamentsvalget juni s.å. gav rent flertall for sentrum-høyrepartiene som støtter Chirac. Jean-Pierre Raffarin overtok som statsminister. Han gikk av i mai 2005 etter at nærmere 55 % av velgerne stemte nei til å ratifisere EUs grunnlovstraktat. Dominique de Villepin ble utnevnt til statsminister
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar